7. Međunаrodni bijenаle umetničkog dečjeg izraza – BUDI

BUDI

Art Anima

Izdavačko knjižarski centar Solaris ove godine po peti put dodeljuje nagradu za fantastiku u književnosti „Stanislav Lem“. Žiri u sastavu prof. dr Sava Damjanov (predsednik), Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorka „Solarisa“), doneo je odluku da u najuži izbor za ovo priznanje uvrsti sledeće autore: Mirjana Novaković, Jovica Aćin i Darko Tuševljaković. Dosadašnji laureati The post Novakovićeva, Aćin i Tuševljaković u izboru za nagradu ”Stanislav Lem” appeared first on Art-Anima.
Read more...
Kragujevačka škola naučnofantastičnih studija osnovana je u Srbiji u oktobru 2018, kada je usvojen Manifest potpisima trinaestoro osnivača, od kojih su deset njih sa titulom doktora nauka – većina sa književnosti. Inicijativa za njeno osnivanje došla je iz Kragujevaca, odakle i potiče većina potpisnika, a čovek koji je celu priču započeo je dr Aleksandar B. The post Osnovana Kragujevačka škola naučnofantastičnih studija appeared first on Art-Anima.
Read more...
„Ne mora obavezno princ da spasi stvar“, kaže Nil Gejmen tokom razgovora o svojoj bajci Uspavana i vreteno za britanski Telegraf. „Nisam ljubitelj priča u kojima muškarci spašavaju žene.“ Tako da u njegovoj tankoj i opakoj knjizi prelepa mlada kraljica otkazuje sopstveno venčanje kako bi spasila susedno kraljevstvo. Briljantnost Gejmenove priče – koju je čarobno ilustrovao The post Gejmen o značenju bajki povodom knjige ”Uspavana i vreteno” appeared first on Art-Anima.
Read more...
Izdavačka kuća Orfelin priprema novi, 13. po redu naslov u popularnoj ediciji „Poetika strave“ koju uređuje dr Dejan Ognjanović. Kao što to prilika nalaže, uz broj 13 ide i adekvatno delo, psihološki horor roman Stanar francuskog pisca poljsko-jevrejskog porekla, Rolana Topora. Stanar je remek-delo modernog klaustrofobičnog i košmarnog romana o gubitku identiteta u urbanom okruženju, o otuđenju, The post U pretplati psihološki horor roman ”Stanar” Rolana Topora appeared first on Art-Anima.
Read more...
Dramska sekcija Radio Beograda pripremila je još jednu adaptaciju koja bi mogla biti zanimljiva ljubiteljima fantastike. Reč je o antiutopijskoj drami Vineta međuratnog austrijskog pisca Jure Sojfera, koja govori o davno potonulom gradu Vineti, čiji stanovnici žive u stanju „mrtvosti” i neslobode a da toga nisu ni svesni. Drama prati uporne i uglavnom bezuspešne pokušaje glavnog junaka The post Antiutopijska radio-drama ‘’Vineta’’ Jure Sojfera na RB2 appeared first on Art-Anima.
Read more...


Copyright © 2019 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.