7. Međunаrodni bijenаle umetničkog dečjeg izraza – BUDI

BUDI

Kultura vesti

Ispred zgarde Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici danas je otkriven spomenik Karlu Maldenu, američkom oskarovcu srpskog porekla. Na ceremoniji kojoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar kulture Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasador SAD Kajl Skot i mnogi drugi zvaničnici a video-porukom prisutne je pozdravio i Majkl Daglas.
Read more...
Vlada Srbije razrešila je danas upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića, a na mesto vršioca dužnosti upravnika postavljena je rediteljka Ivana Vujić.
Read more...
Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se Dejanu Saviću na njegovom dugogodišnjem predanom radu, konstruktivnom stavu i na tome što je sam podneo ostavku jer je smatrao da je to u najboljem interesu Narodnog pozorišta.
Read more...
Vlada Srbije razrešila je danas upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića na lični zahtev, saznaje "Blic".
Read more...
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se u narednoj godini dodatno povećati ulaganja u kulturu i da je budžetom za 2019. godinu, po prvi put predviđeno da oko 20 miliona evra bude uloženo u projekte kulture.
Read more...
Nakon prošlonedeljnog predavanja o slikarskim radionicama i materijalima holandskih majstora XVII veka restaurator savetnik Narodnog muzeja, mr Sofija Kajtez, će u četvrtak 22. novembra u 18h u Atrijumu Narodnog muzeja održati predavanje "Holandski pejzaž Jana van Gojena".
Read more...
Prvi Vasilije Mokranjac Fest, posvećen jednoj od ključnih ličnosti srpske muzike, biće održan od 22. do 24. novembra u Beogradu.
Read more...
U novom broju kulturnog dodatka "Pop & Kultura", koji utorkom poklanjamo uz "Blic", možete pročitati:
Read more...
Od utorka 20 novembra kreće Blicova edicija "Velikani glumišta" čija će izdanja, iz nedelje u nedelju, tokom narednih nešto više od dva meseca biti posvećena umetnicima, glumcima koji su svojim radom, odnosno ulogama kao i načinom razmišljanja i života obeležili kulturu, vreme, prostor, pa i živote svoje publike.
Read more...
Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, čiju ostavku traži veći deo glumaca i zaposlenih u nacionalnom teatru, poslao je juče pozivnicu za svečanu akademiju povodom Dana pozorišta 22. novembra, čime bi trebalo da se obeleži 150 godina postojanja najvažnije pozorišne kuće u nas.
Read more...


Влада Србије разрешила је, на лични захтев, управника Народног позоришта Дејана Савића и на његово место поставила редитељку Ивану Вујић.
Read more...
Глумици Нели Михаиловић припала је награда "Раша Плаовић" за 2018. годину за улогу Данице Чворовић у представи "Балкански шпијун", у режији Татјане Мандић Ригонат и продукцији Народног позоришта у Београду, саопштио је жири.
Read more...
Позоришном редитељу Андрашу Урбану уручена je награда "Бојан Ступица" за режију представе "Родољупци" у београдском Народном позоришту.
Read more...
Гостовање Националног театра из Будимпеште са представама "Вртешка" и "Банк Бан" на сцени Народног позоришта у Београду заказано је за 23. и 24. новембар, а Жељко Хубач, смењени директор драме, каже да се нада да ће до тада проблеми у тој кући бити решени и да колеге из Мађарске неће дочекивати у штрајку.
Read more...
Илија Милосављевић Коларац је пре 140 година основао Фонд којем је касније завештао сву своју имовину. Желео је да подржи штампање књига на ћирилици, и да културу и науку учини свима доступнијима. Сећање на један од највећих задужбинарских потеза у српској историји обележено је данас у Коларчевој задужбини.
Read more...
Проглашењем најбоље аматерске позоришне представе са простора некадашње Југославије у Убу је синоћ завршен Репасаж фест. Посвећен је позоришним великанима Раши Плаовићу и Аци Поповићу. Глумици Олги Одановић уручена је награда "Раша Плаовић".
Read more...
На управо завршеном 12. Међународном позоришном фестивалу уралске драме "Кољада Фест" у Јекатеринбургу, стручни жири доделио је специјалну награду представи "Шупљи камен" продукцији Установа културе Вук Стефановић Караџић из Београда.
Read more...
О наивном, спонтаном и духовитом језику детета, сведочи књига Миладина Ћулафића "Господар солитера и друга чуда". Та збирка мудролија бележених од предшколског узраста до средње школе, проглашена је најбољим остварењем за децу на Сајму књига у Београду.
Read more...
Чланови драмског синдиката Синглус Народног позоришта најавили су да ће ступити у штрајк 22. новембра, када то позориште слави 150. рођендан, симболично у 11.59.
Read more...
У Музеју града Београда отворена је поставка "Дамњан - Ретроспектива 1965-2018". До 10. децембра изложено је око двеста радова из једанаест најзначајнијих циклуса нашег познатог и светски афирмисаног уметника Радомира Дамњановића.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2018 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.