Kultura vesti

Svečanom dodelom nagrada zatvoren je 43. Festival „Dani satire Fadila Hadžića" u Zagrebu na kom je Jugoslovensko dramsko pozorište dobilo dve nagrade.
Read more...
Musicology Barcaffe Sessions koncertni serijal već nekoliko godina unazad pruža Srbiji mogućnost da uživa u koncertima umetnika svetske džez, soul, fank, bluz, rok i r’n’b scene. Ovaj put, sezonu zatvara planetarno poznati bend i dobitnik tri Grammy nagrade, Snarky Puppy, koncertom koji će održati na Kalemegdanu (teniski tereni) 23. juna.
Read more...
Još samo osam dana ostalo je do koncerta legendarnog Davida Coverdalea i Whitesnake, koji će se održati u četvrtak 27.juna na Stadionu Tašmajdan.
Read more...
Zbog velikog interesovanja publike, Muzej savremene umetnosti u Beogradu počeo je sa prodajom ulaznica za veliku retrospektivnu izložbu „Čistač“ Marine Abramović.
Read more...
U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu otvorena je izložba "Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci", koja predstavlja rezultat saradnje novosadskog legata sa Muzejem grada Beograda (Muzej Ive Andrića).
Read more...
Umetnost spaja narode i učvršćuje prijateljske veze, a to je dokazala i izložba srpskih umetnika u glavnom gradu Belorusije.
Read more...
Glumac Nenad Jezdić dobitnik je nagrade "Miloš Žutić", za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2017/18 za ulogu Jožefa Kantora u predstavi Kralj Betajnove, odlučio je Žiri Udruženja dramskih umetnika Srbije.
Read more...
Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT, 46. po redu, biće održan od 25. juna do 2. jula u Novom Sadu pod sloganom „Potraga za ljudskošću“.
Read more...
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir S. Kostić izjavio je danas na Godišnjoj skupštini te institucije da će u naredne dve godine s većom energijom pokušati da se posvete ranije predloženoj ideji o formiranju centra za strateška istraživanja, unutar SANU ili u zajednici sa drugim institucijama, jer ubrzanje vremena nameće imperativ strateškog razmišljanja i predviđanja.
Read more...
Nastao na osnovu knjige Dragoslava Mihailovića, film "Petrijin venac" je jedno od remek dela domaće kinematografije. Kako je umalo postao serija i zašto je reditelj Srđan Karanović za naslovnu ulogu izabrao, tada još studentkinju, Mirjanu Karanović, saznajte u knjizi koju vam "Blic" poklanja u utorak 18. juna.
Read more...


Београдски летњи фестивал отвориће позоришни спектакл представа "Антигона, 2.000 година касније". Једну од главних улога тумачи Раде Шербеџија који је говорио за РТС.
Read more...
У Венецији се, под називом „Да живите у занимљивим временима“, одржава најзначајнија светска изложба, педесет осми Бијенале савремене уметности. На централној поставци учествују интернационални аутори који разматрају односе уметности и света у ком живимо.
Read more...
Нема тежег питања за уметника него га питати зашто се бави уметношћу. То и није посао, то је нека потреба, на први поглед као кијање: уметника сврби нешто у мозгу, ваљда тамо где станују емоције, и има потребу да тај потицај пребаци на платно, хартију или у звук инструмената.
Read more...
"Бесмртност ћу своју да дам за коначност једне речи", назив је изложбе којом се шабачка Библиотека одужује великом песнику Оскару Давичу, поводом 110 година од рођења и три деценије од његове смрти. Давичо је био најмлађи песник међу надреалистима, авангардиста и револуционар са логорашким искуством, који је уз Винавера најлепшим речима описао Шабац.
Read more...
Прослављени амерички песник српског порекла, есејиста и преводилац Чарлс Симић, добитник Пулицерове награде за поезију и члан Америчке академије за уметност и књижевност, гостоваће у септембру у Београду.
Read more...
Музеј савремене уметности у Београду покренуо је продају улазница за велику ретроспективну изложбу "Чистач" Марине Абрамовић.
Read more...
"Коштна" се после шест деценија враћа на Велику сцену Народног позоришта. Ремек дело два великана, писца Боре Станковића и композитора Петра Коњовића, режирао је Југ Радивојевић.
Read more...
Глумац Ненад Јездић добитник је награде "Милош Жутић" за најбоље глумачко остварење у позоришној сезони 2017/18 за улогу Јожефа Кантора у представи "Краљ Бетајнове", одлучио је жири Удружења драмских уметника Србије.
Read more...
У Галерији РТС-а отворена је изложба еко фотографија "Природа у слици и (не)прилици". Изложба је отворена до 23. јуна. Радно време Галерије је сваког дана од 10 до 20 часова, а суботом до 16 часова.
Read more...
Министар културе Владан Вукосављевић упутио је писмо госпођи Одри Азуле, генералној директорки Унеска, поводом, како је рекао, учесталих покушаја отимања значајних тековина српске културе и кључних делова српске културне баштине на подручју КиМ. Вукосављевић каже да се то поновило у случају истине везане за српску православну цркву Светог Николе у Новом Брду.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2019 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.