Kultura vesti

Iz godine u godinu izlazi sve više romana, knjiga priča i pesama, međutim, sve to ostaje unutar relativno malog kruga zainteresovanih čitalaca, šira javnost uglavnom je imuna na književnost, osim u slučajevima kada se pojave polemike koje se onda medijski intenziviraju i preuveličavaju. Imam za to jedan vrlo ilustrativan, nažalost sumoran primer - kaže Mihajlo Pantić.
Read more...
Internet je napravio ono što je Marks i predviđao - kraj umetnosti. Svi ćemo biti umetnici. Ko god ima telefon, može snimiti film, može napraviti muziku i to je lepo. Lepo je videti kako civilizacija ide u tom pravcu gde ćemo svi imati mogućnost da budemo umetnici - kaže proslavljeni muzičar.
Read more...
On je jedini Indijanac u devetoj umetnosti koji ne nosi nož, niti luk i strelu, poseduje moć razumevanja i govora životinjskog jezika. Ovo jeste po vokaciji strip za najmlađe, ali lekcije koje mali dečak kroz svoja putešestvija deli zapravo jesu i podsećanje starijima na ono što se sve više zaboravlja - očuvanje prirode, nesebična pomoć drugima, negovanje prijateljstava, poštovanje prema ljudima i životinjama...
Read more...
Jubilarno pedeseto izvođenje predstave „Ovaj će biti drugačiji“ Staše Bajac u režiji Đurđe Tešić u biće 23. januara (19.30) u Ateljeu 212.
Read more...
Vođenje kroz doktorsku izložbu Kristine Janjić koja je otvorena u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu biće organizovano 22. januara u 12 sati.
Read more...
„Ko mlad živi, život uživa, ali ko mari za sve to? Mladost brzo prolazi, a oko budno motri večnost“, zapisao je Đakomo Pučini, kompozitor čuvene opere "Boemi", koja će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu 26. i 28. januara na sceni Jovan Đorđević.
Read more...
Američki pevač i glumac Mit Louf (Meat Loaf) preminuo je u 74. godini, potvrdio je njegov agent.
Read more...
U Domu Jevrema Grujića danas je otvorena izložba „Velikanke srpske kulture“, koja predstavlja 18 žena koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi uticale na razvoj srpske misli i društva uopšte.
Read more...
Nagrađivani književnik Radovan Beli Marković (1947-2022) biće sahranjen u subotu u 13 časova na Novom groblju u Lajkovcu, za kada je zakazano i opelo.
Read more...
Izložba "Svetovi van sistema" grupe autora otvorena je u UK "Parobrod" i trajaće do 1. februara.
Read more...


У оквиру дана духовне културе Русије у Србији публици у Смедереву вечерас се представио ансабл "Девојке из Вороњежа" сплетом песама, фолклорним тачкама и инструменталним нумерама. Иначе овај ансабл своје наступе је имао у више од 40. земаља света свих континената, а својом песмом и игром освојили су бројне награде у Русији и иностранству.
Read more...
У оквиру фестивала културе младих Србије у Књажевцу за најбољег песника до 30 година старости проглашена је Анђела Ђокић из Београда.
Read more...
Споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа, потписан је у Народном музеју у Београду.
Read more...
У организацији крушевачког Културног центра и месне заједнице у селу Бела Вода код Крушевца, познатом по ретком камену, одржава се 45. пут Беловодска розета, традиционална манифестација у славу пешчара. Од 1989. установљена је награда "Беловодска розета", која се додељује истакнутим личностима које су допринеле развоју српске културе и уметности и очувању историјских и духовних вредности.
Read more...
Павла Зелића шира јавност упознала је протекле године првенствено као фармацеута, али није мали број оних који га знају и као писца фантастике, филмског и стрип сценаристу и критичара. Приче су му објављиване у књижевним и популарним часописима и антологијама у земљи и региону, а већина је сада у књизи "Дум-дум".
Read more...
Дом културе Студентски град и театар "Талија" и овог чета организују Летњи позоришни маратон за децу. Представе се одржавају викендом на летњој сцени ДКСГ. Фестивал, на којем учествују позоришне групе из целе Србије, има хуманитарни карактер.
Read more...
Председник Србије Александар Вучић угостио је чувеног светског диригента Зубина Мехту, који ће сутра одржати гала концерт са Београдском филхармонијом.
Read more...
Жири 66. "Стеријиног позорја" одлучио је већином гласова да награда за најбољу представу припадне "Ако дуго гледаш у понор" у режији Златка Паковића, Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар.
Read more...
Први пут се у Панчеву одржава се манифестација "Дани Словеније", која промовише културу и туризам те бивше југословенске републике. Организатор је удружење "Логарска долина".
Read more...
Међународна конференција "Београдски контрапункт", посвећена 60. годишњици доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, одржана је онлајн уз учешће неколико стручњака за Андрићево дело. Поздравну реч је упутила министарка културе Србије Маја Гојковић.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2022 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.