Kultura vesti

Biserinom glasu, interpretaciji, pesmama i darovitosti dive se generacije, ali pevačica se odavno bavi i slikarstvom.
Read more...
Šta nosi budućnost za one koji je dočekaju - pita se Dunja Jocić, autorka plesne predstave čija je premijera večeras u Bitef teatru.
Read more...
Izložba slika Simonide Rajčević, koja nosi naziv "Strelice" biće otvorena u utorak 13. oktobra u 19 sati u galeriji Doma omladine Beograda, a biće otvorena se do 30. oktobra.
Read more...
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu je američka pesnikinja Luiz Glik, objavio je Nobelov komitet.
Read more...
Sedmica pred Malu Gospojinu rezervisana je za najvažniju i najmasovniju kulturnu manifestaciju u zemlji - Vukov sabor u Tršiću, koji je od 2012. godine upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Njegovu tradiciju, dugu 87 godina, nisu prekinuli ratovi, pa ni ovogodišnja situacija sa pandemijom virusa korona.
Read more...
Reditelj Goran Paskaljević biće kremiran u ponedeljak, 5. oktobra, na groblju Per Lašez u Parizu, napisao je njegov sin Vladimir Paskaljević na društvenim mrežama.
Read more...
Na Novom groblju u Beogradu u 12 sati danas biće sahranjena jedna od najznačajnijih srpskih kompozitorki, članica SANU Isidora Žebeljan, koja je preminula nakon duge bolesti.
Read more...
Jedna, jedina omiljena reč mi je film. Više od 50 godina, samo film - ovako je govorio proslavljeni srpski filmski reditelj i scenarista koji je preminuo je danas u 74. godini u Parizu.
Read more...
Goran Paskaljević, koji je danas preminuo u 74. godini u Parizu, jedan je od najznačajnijih domaćih filmskih stvaralaca zbog čijih se ostvarenja nadaleko čulo za Srbiju.
Read more...
Proslavljeni srpski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je danas u 74. godini u Parizu.
Read more...


Глумцу Александру Михаиловићу припала је награда "Зоранов брк" за улогу краља у представи "1789", по тексту и у режији Хадија Курића, којом је нишко позориште учествовало на фестивалу "Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару.
Read more...
Јединствени културни догађај „Мирдита, добар дан!" који београдској публици представља косовску културну и друштвену сцену биће одржан од 22. до 24. октобра у Београду.
Read more...
Изложба "Фрејмд" којом ауторка Марија Зиндовић представља како уметничко дело, у овом случају фотографија, уоквирује рам у једну целину, отворена је У Малој Галерији "Улупудса".
Read more...
Мада је био човек од највећег поверења Петра Великог у време кад је овај правио Санкт Петербург, причу о Сави Владиславићу први пут нам је испричао Јован Дучић. На заборављеног грофа, пре неколико година подсетио је и РТС, када је објавио његову књигу која се сматра основом за настанак руске тајне службе. Светислав Божић је њему у част компоновао оперу. А сада су Вечерње новости објавиле да је гроф Владиславић био мецена Вивалдију и да му је аутор "Четири годишња доба" посветио оперу.
Read more...
На данашњи дан 1903. основан је Музеј града Београда који још нема јединствен изложбени простор. Ускоро почиње реконструкција здања у Ресавској улици која ће трајати три године, а престоница добити репрезентативни музеј.
Read more...
Српска књижевност ће на Међународном сајму књига у Франкфурту, који се одржава од 14. до 18. октобра 2020. године, због пандемије коронавируса бити представљена у прилагођеном, дигиталном формату, саопштило је Министарство културе и информисања.
Read more...
У Задужбини Иве Андрића књижевнику Анђелку Анушићу свечано је уручено признање које носи име нашег нобеловца. По оцени жирија његова књига "Легенда о в(ј)етром вијанима" најбоља је збирка приповедака у овој години. За РТС је, између осталог, говорио о томе колико му ова награда значи.
Read more...
Збирка есеја Петера Хандкеа "Историја иза приповести" у издању Радио-телевизије Србије и саиздавача представљена је у Холу РТС-а, уз пренос на платформи РТС Планета.
Read more...
Андрићева награда за најбољу збирку приповедака у 2019. години додељена је Анђелку Анушићу за збирку "Легенда о в(ј)етром вијанима". Aутору је награду уручио председник Управног одбора Задужбине, академик и књижевник Миро Вуксановић у Задужбини Иве Андрића у Београду.
Read more...
У Великој дворани Коларчеве задужбине 30. октобра у 20 часова, биће изведен концерт "Небеска Русија - четири маљчика", најављено је из те установе.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2020 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.