Kultura vesti

Doajen hrvatskog i jugoslovenskog filma, reditelj, scenarista i producent Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini, izvestila je danas Hrvatska radio televizija (HRT).
Read more...
Legendarna Neda (1953, Knjaževac - 2020, Beograd) u svet pokretnih slika zakoračila je kad joj je bilo samo trinaest, a u bogatoj karijeri igrala je u preko 40 predstava i više od 120 ostvarenja na malim i velikim ekranima.
Read more...
Glumica Mirjana Karanović će na sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta zaigrati u predstavi "Čitač", koja se radi po poznatom romanu Bernarda Šlinka u režiji Borisa Liješevića.
Read more...
Porodična saga u slavu ženske mudrosti i nežnosti “Šapat Čemernice” Marka Čkonjevića predstavljena je kroz kazivanja dramskih umetnika Dragana Vujića Vujketa, Jelene Gavrilović i Srne Đenadić.
Read more...
U okviru četvrtog izdanja Kontakta biće nastavljen serijal koncerata "Za Koju". Na koncertu podrške za što brži oporavak Dušana Kojića Koje, koji nas očekuje u petak, 20. marta u Hali sportova ,,Ranko Žeravica" okupile su se brojne kolege i prijatelji kako bi se prikupila sredstva za Kojino izlečenje.
Read more...
Film „Zov divljine“ u kojem glavnu ulogu tumači zvezda Holivuda Harison Ford, predstavlja adaptaciju popularnog klasika pisca Džeka Londona iz 1903. godine.
Read more...
Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po glumici Sonji Savić.
Read more...
Radimo kao da je podnaslov: samo nam je ljubav potrebna, kaže o novom mjuziklu Pozorišta na Terazijama reditelj Jug Radivojević.
Read more...
Nakon prošlogodišnjeg neuspešno pokušanog sprovođenja Javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije, Upravni odbor te institucije raspisao je decembra 2019. godine novi javni konkurs. Na ponovljeni javni konkurs priložio sam identičnu dokumentaciju onoj koju sam dostavio na prošlogodišnji konkurs, a koju je UO onomad ocenio kao nepotpunu te me je tada eliminisao iz spiska kandidata. Nakon što sam podneo prigovor, taj konkurs je bio poništen kao nezakonit.
Read more...
Festival Sziget objavio je prvi deo svog lajnapa za 2020. godinu. Među 80 imena najveće zvezde su Kalvin Haris, Dua Lipa, Kings Of Leon, Major Lazer, The Strokes...
Read more...


У Галерији Озон отворена је изложба дигиталних графика "Супернатурал" Владимира Милановића, доцента Факултета ликовних уметности у Београду.
Read more...
Матица српска основана је на данашњи дан пре 193 године. Ово је шест најважнијих ствари које би требало да знате о најстаријој књижевној, културној и научној институцији српског народа.
Read more...
У Ватиканским музејима отворена је изложба ремек дела графичке уметности „Знаци светог, отисци реалног“. Реч је о радовима од којих већина, до сада није приказана.
Read more...
Политичка сатира уме да буде напорна, да умори и испрља човека и зато из тог свакодневног посла Бојан Љубеновић бежи у књижевност за децу. Каже да је она његово уточиште, а две нове књиге наменио је малишанима предшколског и раног школског узраста.
Read more...
Глигорије Возаровић био је први који је укоричио и повезао Сретењски устав. Име првог српског књиговесца и издавача, носе награда Библиотеке града Београда за најбољег издавача и Градска библиотека у Сремској Митровици. Ипак, да ли је то довољно?
Read more...
Изложба „Британски барок – моћ и илузија“ у лондонској Тејт Британ галерији, прва је изложба посвећена касном 17. веку и уметности у периоду барока у овој земљи.
Read more...
Влада Србије усвојила је Стратегију развоја културе Републике Србије од 2020. до 2029. године са Акционим планом, чији је нацрт предложило Министарство културе и информисања.
Read more...
Свечаним уручењем награде "Никола Милошевић" за најбољу књигу протекле године у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије Ненаду Николићу, за дело "Идентитет српске књижевности", Радио Београд 2 прославио је 62. рођендан.
Read more...
Капитално дело барокног сликара Паулуса Антонијуса Сенсера, „Чудотворно умножавање хлеба“, које је 70 година било на тавану печујске Бискупије, рестаурира се у суботичком Градском музеју. Европској културној јавности слика ће бити поново доступна у априлу, на изложби у Суботици посвећеној заборављеном барокном мајстору.
Read more...
Опера Народног позоришта у Београду данас обележава сто година од оснивања, а тим поводом на репертоару је "Мадам Батерфлај", дело Ђакома Пучинија које је у Србији премијерно изведено 11. фебруара 1920. године у некадашњој сали Мањежа.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2020 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.