Kultura vesti

Bestseleri svetski poznatih autora, domaća izdanja, pisci koji su vodeća imena na našoj književnoj sceni i veliki broj ljubitelja pisane reči na istom mestu – tako je protekao prvi dan najvećeg kulturnog događaja u regionu, 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.
Read more...
Film Pedra Almodovara „Bol i slava“, posle premijernih projekcija na letnjim festivalima, započinje bioskopski život od 24. oktobra.
Read more...
Pod sloganom Džez svetkovina u Domu omladine Beograda od 22. do 27. oktobra biće održano 35. izdanje Beogradskog džez festivala.
Read more...
Ivan Ivačković, dugogodišnji novinar, publicista i rok kritičar, objavio je novu knjigu "Između krajnosti" (Laguna). Knjiga govori o legendarnoj grupi "Azra" i njenom vođi Branimiru Džoniju Štuliću.
Read more...
Slovenački časopis "Štajerske novice" piše o tome da se u Srbiji decenijama ulažu ozbiljni napori da se "najveći srpski naučnik i lobista u svetu Mihajlo Pupin otrgne od zaborava".
Read more...
Jedan od najuspešnijih gitarista današnjice i član benda Vulfpeck Kori Vong nastupiće u Beogradu 7. novembra u klubu Bitefartcafe, na poznatom, i sada već regionalnom muzičkom serijalu, Musicology Barcaffè Sessions, sa svojim bendom.
Read more...
Mnogo je razloga da posetite ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, ali posebno će vas obradovati popusti koje smo premili na štandovima Lagune u halama 1 i 4 i štandovima Delfi knjižara u halama 4 i 2b.
Read more...
Manu Čao, francuski revolucionarni muzičar i aktivista španskog porekla, koji predstavlja nesumnjivo autentičnu pojavu na svetskoj muzičkoj sceni, održao je večeras u Nišu fantastičan koncert u akustičnom izdanju.
Read more...
Sajam knjiga počinje sutra, a do kupola Beogradskog sajma možete stići i Tramvajem kulture.
Read more...
Na svečanom zatvaranju 51. BEMUS-a 19. oktobra u Kolarčevoj zadužbini nastupiće dva najznačajnija hora naših prostora: Hor Radio televizije Srbije i Hor Hrvatske radio televizije. Svenoćno bdenije Sergeja Rahmanjinova biće centralno delo repertoara udruženih horskih ansambala. Ovo neverovatno duhovno delo spojiće dva sjajna hora pod upravom Bojana Suđića. Kao solisti na koncertu će nastupiti mecosopran Ivana Srbljan, tenor Marko Živković a specijalni gost biće Mihail Kruglov, duboki bas.
Read more...


Фанфаре су у недељно предвечерје огласиле званични почетак читалачке гунгуле, али се већ неколико година и првог дана Сајма књига електронске капије за прве књигољупце отварају већ у десет сати ујутру.
Read more...
Реконструкција зграде позоришта "Бора Станковић" у Врању је завршена. Вечерас је свечана церемонија отварања, а глумци се враћају у своју кућу. Директор позоришта Ненад Јовић каже да је ово велики дан за све Врањанце, позоришну публику и руководство града.
Read more...
Симфонијски оркестар и хор РТС-а наступио је вечерас на Тргу Републике у оквиру манифестације "Дани слободе".
Read more...
Под слоганом "Писмо = глава" вечерас је у Београду врата публици отворио 64. Међународни сајам књига. Смотру, која је окупила 500 излагача, међу којима је више од 60 из иностранства, отворио је књижевник Милован Витезовић.
Read more...
Извођењем опере "Коштана" у Врању ће у понедељак, 21. октобра, бити отворена обновљена зграда позоришта "Бора Станковић". У реконструкцију је уложено 380 милиона динара.
Read more...
Под слоганом "Писмо = глава" у Београду почиње Међународни сајам књига на којем ће се представити око 500 излагача из земље, региона и иностранства. Почасни гост је Египат.
Read more...
Мирослављево јеванђеље је један од најзначајнијих и најзнаменитијих рукописа написаних на ћирилици. Писано је у 12. веку за цркву Светог апостола Петра у Бијелом Пољу, а данас се чува у Народном музеју у Београду. Међутим, јеванђељу недостаје један лист, који се од средине 19. века чува у Русији. Током посете руског премијера Дмитрија Медведева потписан је споразум о преношењу недостајућег листа у Србију.
Read more...
Пре две године Радио Београд 2 је у сарадњи са Задужбином Илије Милосављевића Коларца, покренуо програм "Поезија уживо" у којем учествују наши најзначајнији песници. Трећу сезону, у суботу 19. октобра, уз директан пренос на Радио Београду 2, отвара песник Љубивоје Ршумовић који је дао интервју за Културни дневник.
Read more...
У Франкфурту је завршен пословни део највећег сајма књига. Протекли дани показали су владајуће књижевне и издавачке трендове, представљен је добитник Награде за мир Немачког удружења издавача и одржано је најпосећеније јавно читање које је потврдило славу Јуа Несбеа.
Read more...
Добитник Награде за мир Немачког удружења издавача, најзначајнијег признања које се додељује на сајму књига у Франкфурту, је бразилски фотограф Себастијао Салгадо.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2019 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.