Kultura vesti

Trio Sveti koji čine bubnjar Marko Đorđević, klavijaturista Vasil Hadžimanov i gitarista Branko Trijić nastupiće tradicionalno 21. avgusta od 22 časa na letnjoj sceni Bitefartcafea na Kalemegdanu. Ovog puta virtuozni muzički sastav nastupiće u pratnji specijalnog gosta, američkog saksofoniste Dejvida Binija.
Read more...
Svečana premijera dugoočekivanog animiranog Angry Birds Filma 2 održana je u Beogradu. Crveni, Žuti, Bomba, Leonard, Matilda, Stela i ostali likovi najpoznatije igrice, privukli su veliku pažnju najmlađih.
Read more...
Nakon uspešne školske godine, čiji je kraj obeležen osvajanjem čak sedam medalja na međunarodnim baletskim takmičenjima u Nemačkoj, Litvaniji i Italiji, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru iz Beograda počinju pripreme za svoje prvo gostovanje u Italiji.
Read more...
Nakon uspešnog koncerta na Nišvilu, slavni muzičar Bob Geldof poklonio je direktoru Ivanu Blagojeviću svoju usnu harmoniku, koju je te večeri svirao u jednoj bluz numeri. Usna harmonika će ubuduće krasiti vitrine Nišvil džez muzeja i to pored njegove fotografije sa koncerta gde svira na istom isntrumentu marke "hohner".
Read more...
Na svom foto putovanju po Aziji, inspirisan ljubavlju prema životinjama i pod utiskom ogromne sličnosti između majmuna i ljudi, Aleksandar Jovković se upustio u avanturu fotografisanja portreta ovih fascinantnih stvorenja u prelepoj Svetoj šumi majmuna.
Read more...
Premijera filma „Bilo jednom u Holivudu“, reditelja Kventina Tarantina, održana je sinoć u prepunoj sali bioskopa Cineplexx Ušće u Beogradu. Leonardo Dikaprio, Bred Pit i Margo Robi u devetom Tarantinovom filmu na velikom platnu dočarali su na neverovatan način gledaocima seriju događaja iz 1969. godine.
Read more...
Predstava „Voz“ po tekstu Kormaka Makartija u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu „Ulisis“ na Brionima. Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović izvešće se u Tvrđavi Minor na Malom Brionu u okviru 19. sezone pozorišta „Ulisis“, koje su utemeljili glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić.
Read more...
Beogradska premijera dugo očekivanog filma ovog leta, po nekima i godine, „Bilo jednom... u Holivudu“ održaće se večeras u bioskopu Cineplexx Ušće a od sutra je na repertoaru u Cineplexx bioskopima širom Srbije.
Read more...
Grupa umetnika okupljenih oko umetničkog udruženja i galerije Blatobran, koje je svojevrsno mesto za promociju umetnosti, ovog avgusta započinje seriju tematskih izložbi.
Read more...
Beogradska premijera dugo očekivanog filma ovog leta, po nekima i godine, „Bilo jednom... u Holivudu“ održaće se u sredu 14. avgusta u bioskopu Cineplexx Ušće . Nekadašnja zvezda vestern TV serija, poznati kaskader i talentovana lepotica sprovešće gledaoce kroz seriju događaja davne 1969. godine u devetom Tarantinovom filmu.
Read more...


"Иваново у фокусу" је Салон уметничке фотографије који се 12. пут одржава у Иванову код Панчева. Изложено је преко 200 радова најбољих фотографа из Србије, а многи од њих настали су на Фото сафарију, који се сваког пролећа организује у овом малом, али живописном селу.
Read more...
Уметници из Бразила Жоана Квирога и Фредоне Фоне путују светом и посећују искључиво сеоске средине. Боравили су и у селу Лукићеву код Зрењанина, где су им у Месној заједници обезбедили материјал и смештај, а они бесплатно осликали мурал на Дому културе.
Read more...
Још као дете, Гордана Малетић волела је да чита књиге из којих је могла нешто и да сазна. Такве књиге и пише. Прошлост је сама по себи интересантна и воли да је истражује. Њен нови роман "На путу сребра" позива на занимљиво путовање које се одвија у 15. веку.
Read more...
У нашој средини још се довољно не уочава разлика између ангажоване књижевности и ангажованог писца и стога би ове појмове требало разграничити.
Read more...
Пирот је 15. пут домаћин фолклорним ансамблима из света. Играчи из вечери у вече, презентују своју традицију и културу многобројној пиротској публици.
Read more...
Лето је време када се културни догађаји из Београда селе широм Србије. У престоници се врата позоришта затварају још почетком јуна, а у то време се музичка, филмска и позоришна сцена отвара у свим другим градовима.
Read more...
На предлог Министарства културе и информисања, Влада Србије именовала је редитељку Ивану Вујић за управника Народног позоришта, потврђено је "Танјугу" из Управног одбора националног театра.
Read more...
Врањски крај препознатљив је по музици, трубачима, а због своје специфичности врањска градска песма је на листи нематеријалног културног блага Србије од 2012. године. Већина песама настала је у другој половини 19. века, прославила их је и сачувала Стана Аврамовић Караминга. И данас се чува сећање на њих, а почетком ове године одржан је и први фестивал врањске градске песме.
Read more...
Фестивал мурала у Казабланки је један од главних културних догађаја у том мароканском граду. Такмиче се уметници из 12 земаља, а током неколико дана одржавају и радионице за усавршавање примењених уметника.
Read more...
Америчка књижевница и добитница Нобелове награде за књижевност Тони Морисон преминула је у 88. години у Њујорку, саопштио је њен издавач Алфред Кнопф.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2019 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.