Kultura vesti

Mađarska glumica Ža Ža Gabor, poznata po glamuru, dijamantima i devet brakova, sahranjena je u Budimpešti, pet godine nakon svoje smrti.
Read more...
Snimanje filma i serije “Oluja”, po događaju koji predstavlja jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom od drugog svetskog rata, počinje od sutra na lokacijama kod Valjeva i Uba. To je prvi put da srpska kinematografija pokriva temu stradanja Srba u pogromu iz 1995. godine, a projekat će činiti dugometražni igrani film i 12 epizoda serije.
Read more...
On je avanturista, hrabar, snažan, zavodljiv, narcisoidan, duhovit, razmažen i ranjiv... obožavan od žena i prijatelja. U srži, željan ljubavi i pažnje jedne osobe za kojom traga na svom putovanju...
Read more...
Nastupom trubača Nebojše i Fejata Sejdića i “Crnih mambi” na tradicionalnom festivali “Me sem Šaban” (Ja sam Šaban) večeras će u Nišu biti obeleženo 85.godina od rođenja Šabana Bajramovića, jednog od najvećih romskih pevača svih vremena.
Read more...
Izložba fotografija koje su pratile roman u nastajanju "Po šumama i gorama" pisca Milenka Bodirogića, biće otvorena u subotu od 19 sati u Galeriji G-spot u Kosovskoj ulici 21a u Novom Sadu.
Read more...
U malom gradu u Sremu ove nedelje održava se sada već tradicionalni festival posvećen jednoj velikoj figuri naše, ali i svetske kinematografije.
Read more...
Predstava "Čitač" u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ART produkcije Beograd pobednik je večeras završenog 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala - Festivala "Bez prevoda" u Užicu.
Read more...
Ojkača, taj sinonim za krajiške Srbe, pa još ljubavna, pa u antologiji - nije to pobudilo nikakva osećanja u članovima komisije Ministarstva kulture koji su odlučivali o državnoj pomoći ovakvim projektima.
Read more...
Iako je sala Narodnog pozorišta u Užicu, večeras na otvaranju 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, voljom protivepidemijskih mera bila poluprazna, aplauz koji se njom prolomio posle predstave "Čitač" bio je toliko glasan da je sve ličilo da je gledalište dupke puno.
Read more...
Njih trojica zajedno nemaju 50 godina, ali već znaju da mejnstrim muzika nije za njih i zato tvrdim rok zvukom idu protiv vremena. “Protiv vremena” je i naziv njihovog prvog albuma, oni su “Underforce”, najmlađi autorski rok sastav u regionu i dolaze iz Valjeva.
Read more...


Споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа, потписан је у Народном музеју у Београду.
Read more...
У организацији крушевачког Културног центра и месне заједнице у селу Бела Вода код Крушевца, познатом по ретком камену, одржава се 45. пут Беловодска розета, традиционална манифестација у славу пешчара. Од 1989. установљена је награда "Беловодска розета", која се додељује истакнутим личностима које су допринеле развоју српске културе и уметности и очувању историјских и духовних вредности.
Read more...
Павла Зелића шира јавност упознала је протекле године првенствено као фармацеута, али није мали број оних који га знају и као писца фантастике, филмског и стрип сценаристу и критичара. Приче су му објављиване у књижевним и популарним часописима и антологијама у земљи и региону, а већина је сада у књизи "Дум-дум".
Read more...
Дом културе Студентски град и театар "Талија" и овог чета организују Летњи позоришни маратон за децу. Представе се одржавају викендом на летњој сцени ДКСГ. Фестивал, на којем учествују позоришне групе из целе Србије, има хуманитарни карактер.
Read more...
Председник Србије Александар Вучић угостио је чувеног светског диригента Зубина Мехту, који ће сутра одржати гала концерт са Београдском филхармонијом.
Read more...
Жири 66. "Стеријиног позорја" одлучио је већином гласова да награда за најбољу представу припадне "Ако дуго гледаш у понор" у режији Златка Паковића, Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар.
Read more...
Први пут се у Панчеву одржава се манифестација "Дани Словеније", која промовише културу и туризам те бивше југословенске републике. Организатор је удружење "Логарска долина".
Read more...
Међународна конференција "Београдски контрапункт", посвећена 60. годишњици доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, одржана је онлајн уз учешће неколико стручњака за Андрићево дело. Поздравну реч је упутила министарка културе Србије Маја Гојковић.
Read more...
Међународни сајам књига одржаће се од 11. до 19. септембра на Београдском сајму.
Read more...
Поводом 650 година од оснивања града у Уметничкој галерији у Крушевцу уприличена је ретроспективна изложба радова са ликовног симпозијума приређеног пола века раније, у част великог јубилеја.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2021 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.