Kultura vesti

Gluma je uvek pretvaranje snova u javu - kaže Voja Brajović, dobitnik značajnog priznanja Udruženja filmskih glumaca.
Read more...
U ovom našem poslu najinteresantniji su, izuzev pisanja i čitanja kada je čovek nasamo sa knjigom, upravo susreti sa publikom, kazao je Vladimir Pištalo.
Read more...
Sliku je na aukciju kuće "Sadebi" u Londonu ponudio američki kolekcionar i vlasnik poznate kozmetičke kompanije čiji je profit poslednjih godina opao. Prodaja je trajala 11 minuta.
Read more...
Prošle nedelje je počelo snimanje dugo očekivane igrane serije Nemanje Ćipranića "Crna svadba" (deset epizoda). Ovaj psihološki triler, sa elementima misterije i horora, prati razotkrivanje krvavog masakra u jednom vlaškom selu u istočnoj Srbiji. Glavne uloge tumače: Uliks Fehmiju, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Jelena Đokić i Toni Mihajlovski.
Read more...
"Publika se na premijeri dobro nasmejala te je glumce nagradila dugotrajnim aplauzom i ovacijama", glase komentari u hrvatskim medijima povodom premijere predstave "Gospođa ministarka".
Read more...
Gradski štab za vanredne situacije grada Niša doneo je naredbu kojom se zbog aktuelne epdiemiološke situacije sa korona virusom zvanično zabranjuje održavanje internacionalnog džez festivala „Nišvil“ i Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg filma „Filmski susreti“ koji se tradiocionalno održavaju u avgustu mesecu svake godine.
Read more...
Ko sam? Šta sam? Ja sam samo sanjar/Čiji pogled gasne u magli i memli/I volim te usput, ko da sanjam/Kao mnoge druge na toj zemlji - stihovi su genijalnog Sergeja Jesenjina (1895-1925).
Read more...
Istaknuti sarajevski DJ i perkusionista Berin Tuzlić aka dRUMELODY nedavno je promovisao svoj novi spot za traku „Organ” i kroz muziku kritikovao današnju borbu za opstanak.
Read more...
Savremena muzika nam govori o vremenu u kome živimo - govorila je čuvena dirigentkinja, veliki kulturni poslenik, koja nas je napustila u 84. godini života.
Read more...
Koncertnim dešavanjem bez publike na Cvetnom trgu, predstavili su se gudački kvartet Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Milun Šunjevarić, solista na gitari i Katarina Pejak, poznata kantautorka i pijanistkinja. Time je zvanično počeo ARLEMM 2020 prvi onlajn festival klasične muzike u našoj zemlji.
Read more...


Најзначајнији представник српског романтизма, аутор слике "Девојке у плавом", песме "Кроз поноћ нему" и бројних других дела, Ђура Јакшић рођен је на данашњи дан 1832. године у банатском селу Српска Црња. Родна кућа му је сачувана и сада је споменик културе у коме се налази музеј.
Read more...
Не тако давно књижевни класици били су углавном на полицама јавних и добрих кућних библиотека. Куповали смо стара издања у антикварницама и посредством интернета. Сада су у излозима све чешће нова издања.
Read more...
Средњовековни манастир Високи Дечани први је споменик на Косову и Метохији који је од 2004. године део историје и културе света. Задужбина је краља Стефана Уроша Трећег, коме на поклоњење сваког четвртка долазе не само верујући. Мошти светитеља првобитно су биле у кивоту који је експонат на изложби "Краљеви и светитељи српски" у Историјском музеју Србије.
Read more...
После 11 година "Борба" је поново пред читаоцима, али у новом формату и са другачијим концептом. Нова "Борба" сада је месечник без свакодневних тешких тема, без политике и спорта, али га нема на киоску.
Read more...
Желећи да се на прави начин сачува сећање на личност, рад и дело Донке Шпичек, брат некадашње новинарке и дугогодишње уреднице програма за децу и младе ТВ Београд, Милан Д. Шпичек поклонио је Удружењу Адлигат њену документацију и предмете. Њен кутак формиран је у Дому легата.
Read more...
Поводом 90 година од рођења Борислава Пекића приређена је антологија "Пре времена чуда". Шеснаест домаћих писаца различитих генерација и стилова овако се одужило великану наше књижевности чије су речи и данас актуелне, а дела остају трајна инспирација и баштина.
Read more...
Први пут за пола века, Међународни сусрет деце "Радост Европе", без масовног вишедневног дружења малишана. Због епидемије Београд неће моћи да угости децу из других земља. Фестивал пријатељства, културе и игре, биће одржан на другачији начин.
Read more...
Добитник овогодишње "Кочићеве награда" за укупно књижевно дело је песник и писац Ненад Грујичић. Награду је једногласно доделио стручни жири 55. Кочићевог збора у име Града Бањалуке.
Read more...
Због опасности од ширења заразе, позоришта су прва затворила врата, а покушај да се београдски театарски репертоар измести у отворен простор, на Ташмајдан, је пропао. Ипак, петоро позоришних стваралаца, ухватило се у коштац са српском позоришном летаргијом, па су у Атељеу 212 припремили представу ''Лоунли планет''.
Read more...
Бајка вечно живи, инспирација је уметницима, изазов педагозима. О њима је и истраживачки рад библиотекарке Бранке Алимпијевић "Бајке у образовању и васпитању" којим позива на поновно читање бајки.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2020 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.