Kultura vesti

Edita Gruberova, jedan od najlepših koloraturnih soprana na svetu, dugogodišnja članica Bečke opere, preminula je u 75. godini u svom domu u Cirihu.
Read more...
Knjige Valentina Matića "Maksimilijan" i "Kako sam poludeo i druge ljubavi", predstavljene su krajem prošle nedelje u beogradskom Kolarcu.
Read more...
Na Međunarodnom pozorišnom festivalu „Zlatna vila“, održanom u Prijedoru za najbolju predstavu u celini proglašena je „Zla žena“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, u režiji Ive Milošević.
Read more...
Po šesti put otvorena je izložba Međunarodnog konkursa karikatura o životinjama u organizaciji Beo Zoo Vrta, Informatike Beograd i portala Animal Cartoon, a tema je ove godine bio „Lav“.
Read more...
Jedan od koncertno najaktivnijih bendova, "Goblini" u petak, 29. oktobra nastupiće u beogradskom klubu SuBbeerni centar u Cetinjskoj ulici.
Read more...
Stvarnost je dinamična i surova, slikarstvo mora biti njen odraz, reči su proslavljenog slikara, Somborca Milana Konjovića (1898-1993).
Read more...
U Beogradu će 15. oktobra u organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Srpskog književnog društva u biblioteci Instituta za književnost i umetnost (Kralja Milana 2, zgrada Vukove zadužbine, 3. sprat) biti održan naučni skup „Poetički koncepti Milutina Petrovića“.
Read more...
Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić razrešena je te funkcije na današnjoj sednici Vlade Srbije.
Read more...
Samo nekoliko dana nakon spektakularnog nastupa trupe TanzMainz u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru 18. Beogradskog festivala igre, u petak, 15. oktobra počinje prodaja ulaznica za 19. Beogradski festival igre (16.03.-12.04.2022.).
Read more...
Pre građanskog rata, jugoslovenski muzičari prkosili su ograničenjima tehnologije kako bi napravili vrhunski elektro-pop u socijalističkoj utopiji, počinje tekst objavljen u "Gardijanu" o disko, postpank i elektronskoj pop muzici nastaloj u Jugoslaviji, a koja je danas skoro potpuno zaboravljena.
Read more...


У оквиру дана духовне културе Русије у Србији публици у Смедереву вечерас се представио ансабл "Девојке из Вороњежа" сплетом песама, фолклорним тачкама и инструменталним нумерама. Иначе овај ансабл своје наступе је имао у више од 40. земаља света свих континената, а својом песмом и игром освојили су бројне награде у Русији и иностранству.
Read more...
У оквиру фестивала културе младих Србије у Књажевцу за најбољег песника до 30 година старости проглашена је Анђела Ђокић из Београда.
Read more...
Споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа, потписан је у Народном музеју у Београду.
Read more...
У организацији крушевачког Културног центра и месне заједнице у селу Бела Вода код Крушевца, познатом по ретком камену, одржава се 45. пут Беловодска розета, традиционална манифестација у славу пешчара. Од 1989. установљена је награда "Беловодска розета", која се додељује истакнутим личностима које су допринеле развоју српске културе и уметности и очувању историјских и духовних вредности.
Read more...
Павла Зелића шира јавност упознала је протекле године првенствено као фармацеута, али није мали број оних који га знају и као писца фантастике, филмског и стрип сценаристу и критичара. Приче су му објављиване у књижевним и популарним часописима и антологијама у земљи и региону, а већина је сада у књизи "Дум-дум".
Read more...
Дом културе Студентски град и театар "Талија" и овог чета организују Летњи позоришни маратон за децу. Представе се одржавају викендом на летњој сцени ДКСГ. Фестивал, на којем учествују позоришне групе из целе Србије, има хуманитарни карактер.
Read more...
Председник Србије Александар Вучић угостио је чувеног светског диригента Зубина Мехту, који ће сутра одржати гала концерт са Београдском филхармонијом.
Read more...
Жири 66. "Стеријиног позорја" одлучио је већином гласова да награда за најбољу представу припадне "Ако дуго гледаш у понор" у режији Златка Паковића, Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар.
Read more...
Први пут се у Панчеву одржава се манифестација "Дани Словеније", која промовише културу и туризам те бивше југословенске републике. Организатор је удружење "Логарска долина".
Read more...
Међународна конференција "Београдски контрапункт", посвећена 60. годишњици доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, одржана је онлајн уз учешће неколико стручњака за Андрићево дело. Поздравну реч је упутила министарка културе Србије Маја Гојковић.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2021 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.