Kultura vesti

Od treće setone serije „Zapadni svet“ gledamo i Vinsenta Kasela koji se pridružio mračnoj odiseji o razvoju veštačke svesti i evoluciji greha.
Read more...
Brojne knjižare morale su da zatvore svoja vrata zbog vanrednog stanja, izdavačke kuće mahom su se preusmerile na rad preko interneta, a navode predstavnici "Lagune", "Vulkana", "Arhipelaga" i drugih, drastično je skočila onlajn prodaja knjiga.
Read more...
Roman "Nešto što strašno podseća na život - Kratka istorija letenja u Subotici" (Akademska knjiga) Nebojše Milenkovića, istoričara umetnosti i pisca iz Novog Sada, mogao bi postati jedno od dela za pamćenje.
Read more...
Čini nam se da je naša nenametljivost ključ. Iako postoji neki nama nerazumljivi trend da se izvođači ponašaju i nastupaju bahato, to nije naš stil, kažu članovi sastava “Ničim izazvan”.
Read more...
Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu pretrpeo je velika oštećenja prouzrokovana zemljotresom koji je u nedelju pogodio Hrvatsku.
Read more...
Bolest o kojoj gotovo ništa ne znamo, kojoj još nema leka i koja samo seje smrt, a kao da joj pomaže neka nevidljiva ruka... Ovako bi mogao da se opiše sadašnji trenutak u svetu suočenom sa virusom korona, ali iste reči mogle bi se upotrebiti i za ono što se dešavalo pre 500 godina.
Read more...
Svi mi živimo sa istorijom, ne može se bez nje. Oblačimo je umesto pidžame, pijemo sa njom kafu, prepiremo se, kunemo je i praštamo joj, kaže književnica Ljubica Arsić.
Read more...
Svaki čovek je jedinstvena i neponovljiva pojava, samo treba otkriti ono što je u njemu jedinstveno i neponovljivo - reči su akademika Ljubomira Simovića, preuzete iz knjige “Odbrana Beograda” (Vukotić media), koja je objavljena prošle nedelje.
Read more...
Jedan sustav vrijednosti, kakav god da je bio, srušen je, a za gradnju novog nije bilo vremena jer je domoljubna pljačka bila puno važniji element zidanja novih nacionalnih svijetova. Vrijeme o kojem piše Krleža nauljalo je dasku po kojoj je fašizam olako uplovio u život miliona ljudi. Nije teško zaključiti da nas naše vrijeme prirema na neki novi oblik istog fašizma - kaže Rajko Grlić.
Read more...
Zakoračite u čaroban svet knjiga sa svojim mališanima! U toku je velika akcija na sajtu Vulkančića koja traje sve do kraja marta. Odaberite omiljene dečje knjige i na već postojećih 20% popusta na sajtu ostvarite dodatnih 20%! A da bismo vam bar malo olakšali trenutnu situaciju, odabrane naslove ćemo vam dostaviti besplatno, na teritoriji cele Srbije. Na vama je samo da odaberete!
Read more...


На данашњи дан 1984. преминуо је Бранко Ћопић. Омиљени дечји писац, творац партизанске књижевности који је славио „огњено рађање домовине” у једном тренутку „етикетиран” је као јеретик који је „заглибио у сатиру”, како је рекао Јосип Броз Тито.
Read more...
У пандемији коронавируса концертне дворане се затварају, оперске куће отказују читаве сезоне, а значајне музичке институције у свету приморане су да отпусте велики број својих радника.
Read more...
Серија земљотреса која је погодила Хрватску разорила је многе зграде. Међу оштећеним објектима је и Музеј савремене уметности у Загребу, а штету је осим зграде претрпела и музејска грађа.
Read more...
Дом културе Студенски град почео је са приказивањем онлајн програма. Сваког радног дана, од 18 до 20 часова гледаоци ће на IGTV каналу Дома културе Студентски град моћи да прате програме које су припремили уредници редакција те институције.
Read more...
У оквиру кампање „ГМС с вама код куће“ Галерија Матице српске је приредила богат програм за љубитеље уметности различитог узраста и интересовања.
Read more...
На иницијативу Министарства културе Италије, а у сусрет обележавању 700 година од Дантеове смрти 2021. године, установљен је „Дантеди“, национални дан посвећен Дантеу Алигијерију који ће се обележавати сваког 25. марта. Због тренутне ситуације ове године одржаће се онлајн, преко друштвених мрежа, како у Италији тако и у другим земљама преко Италијанских института за културу.
Read more...
Град Београд, Секретаријат за културу и градска позоришта, упутили су позив глумцима да, у време опасности заразе од коронавируса, сниме видео поруке подршке свим грађанима, а највише нашим најстаријима.
Read more...
Управо то нам је потребно када остајемо у својим домовима поштујући одлуке Владе Србије. Наши највећи издавачи који имају и највише књижара, „Лагуна" са 20 књижара у Београду и још 25 у другим градовима Србије, и „Службени гласник" који броји 32 књижаре на територији Србије, од чега 15 у главном граду, настављају свој рад током ванредног стања, уз измењено радно време, мањи број запослених у радњама и у складу са свим препорукама надлежних органа.
Read more...
За време ванредног стања наша позоришта нису затворила своја врата. Из затвореног простора селе се на интернет.
Read more...
У Народном позоришту у Нишу одржана је комеморација поводом смрти глумца Десимира Станојевића.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2020 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.