Kultura vesti

LP Duo će u okviru 13. Evropske noći istraživača, 3. oktobra (u 20 časova), u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, premijerno predstaviti nove originalne autorske kompozicije, nastale u okviru umetničko-naučnog projekta Beyond Quantum Music.
Read more...
"Habanera", čuvena arija opere "Karmen", poslednjih dana odjekuje Novim Sadom, dok se Srpskog narodno pozorište sprema za veliku premijeru.
Read more...
Rambo Amadeus i njegovih pet Winnetou-a su u subotu, pod vedrim nebom, u Botaničkoj bašti u Beogradu priredili nezaboravan koncert najavljen kao muzički vremeplov, u periodu od 1963. godine, kada je on rođen, do 2063.
Read more...
Najznačajniji segment programa 19. međunarodnog salona stripa je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, a bogati program uključuje i nezaobilaznu berzu stripa, gde se može naći pregršt izuzetnih izdanja.
Read more...
U slavu ikone italijanskog baleta Karle Frači (1936-2021), u petak, 23. septembra, održana je promocija srpskog izdanja knjige “Korak po korak“ i prikazan film „Karla“.
Read more...
Izložba „Nepouzdan pripovedač“ našeg najznačajnijeg vajara Mrđana Bajića, otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.
Read more...
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je ceremoniji svečanog obeležavanja završetka treće faze projekta "Bašta sljezove boje" u Hašanima u Republici Srpskoj.
Read more...
Procenjena vrednost nekih umetničkih dela dostiže vrtoglave visine – najskuplja slika ikada prodata je „Salvador Mundi“ Leonarda da Vinčija, za neverovatnih 450 miliona dolara. A jeste li se ikada zapitali koje su to najskuplje slike srpskih umetnika?
Read more...
Najveći izazov za kreativne industrije u Srbiji jeste promeniti odnos javnosti i institucija prema intelektualnom vlasništvu, procesima kreativnog rada i dosega uloženog truda u društvu, ali i uvođenje politika koje će podržati razvoj i samoodrživost domaćeg stvaralaštva, kao i položaj i status samostalnih umetnika, zaključak je današnjeg panela „Domaće muzičko stvaralaštvo“ koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS), u organizaciji Udruženja za kreativnu industriju.
Read more...
Posle održanih koncerata za pamćenje na nekoliko tvrđava u Srbiji i odabranih destinacija u regionu, jubilarni 10. ArtLink Festival priprema veliko iznenađenje – muzički maraton sa Danskim čelistom Toke Moldrupom 24. septembra u 11 časova.
Read more...


Новинар, књижевни критичар и колумниста Игор Мандић преминуо је у 82. години, јављају хрватски медији.
Read more...
Књига Горане Раичевић "Агон и меланхолија - живот и дело Милоша Црњанског", у издању Академске књиге из Новог Сада, овогодишњи је добитник награде "Никола Милошевић", коју додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.
Read more...
У оквиру дана духовне културе Русије у Србији публици у Смедереву вечерас се представио ансабл "Девојке из Вороњежа" сплетом песама, фолклорним тачкама и инструменталним нумерама. Иначе овај ансабл своје наступе је имао у више од 40. земаља света свих континената, а својом песмом и игром освојили су бројне награде у Русији и иностранству.
Read more...
У оквиру фестивала културе младих Србије у Књажевцу за најбољег песника до 30 година старости проглашена је Анђела Ђокић из Београда.
Read more...
Споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа, потписан је у Народном музеју у Београду.
Read more...
У организацији крушевачког Културног центра и месне заједнице у селу Бела Вода код Крушевца, познатом по ретком камену, одржава се 45. пут Беловодска розета, традиционална манифестација у славу пешчара. Од 1989. установљена је награда "Беловодска розета", која се додељује истакнутим личностима које су допринеле развоју српске културе и уметности и очувању историјских и духовних вредности.
Read more...
Павла Зелића шира јавност упознала је протекле године првенствено као фармацеута, али није мали број оних који га знају и као писца фантастике, филмског и стрип сценаристу и критичара. Приче су му објављиване у књижевним и популарним часописима и антологијама у земљи и региону, а већина је сада у књизи "Дум-дум".
Read more...
Дом културе Студентски град и театар "Талија" и овог чета организују Летњи позоришни маратон за децу. Представе се одржавају викендом на летњој сцени ДКСГ. Фестивал, на којем учествују позоришне групе из целе Србије, има хуманитарни карактер.
Read more...
Председник Србије Александар Вучић угостио је чувеног светског диригента Зубина Мехту, који ће сутра одржати гала концерт са Београдском филхармонијом.
Read more...
Жири 66. "Стеријиног позорја" одлучио је већином гласова да награда за најбољу представу припадне "Ако дуго гледаш у понор" у режији Златка Паковића, Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2022 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.