Kultura vesti

"Ma kud putovao, čovek uvek putuje do sebe samoga", kaže Radojica Tautović. Tako i ja krećem 2005. godine uzdrhtala srca ka Bahovom rodnom mestu, jedva čekajući susret sa njegovom rodnom kućom.
Read more...
Dramaturgija priča za uspavljivanje našeg naroda je klasična. Do trećeg čina su problemi, a onda se pojavi junak - lovac i heroj priče koji sve te probleme reši. Nama ništa ne nedostaje. Imamo i probleme i lovca, kaže proslavljeni glumac Milan Lane Gutović.
Read more...
Nova budućnost je nešto što sami stvaramo, kaže Jadranka Anđelić iz DAH teatra.
Read more...
Ovde je odnos politike i kulture poremećen - brisanjem vrednosnog, iz sfere političkog. Tako je sfera političkog, postala sfera stranačkog, pri čemu stranke liče na amaterske pozorišne trupe - kaže Minja Bogavac, dramaturg i doskorašnja upravnica Šabačkog pozorišta.
Read more...
Bend Irish Stew of Sindidun ekranizovao je svoj aktuelni singl, pesmu "Away", koja je zvanično objavljena krajem prošle godine.
Read more...
Film "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić je naš predstavnik u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film. Američki distributeri su ga kandidovali i za nagradu Zlatni globus. Iako je već sama nominacija veliki uspeh srpskog filma u svetu, reditelj Antonijević kaže da se on ne nada nagradama.
Read more...
Džoni Dep pojaviće su čak 250 epizoda web animiranog serijala u kom pozajmljuje glas glavnom junaku koji je i nastao isnpirisan njegovim likom i delom. Svaka od epizoda ima po pet minuta a u njihovom stvaranju učestvovali su i naši kreativci.
Read more...
Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) reagovalo je saopštenjem na napade u Skupštini Srbije na glumicu Jelisavetu Seku Sablić i ocenilo da napadi govore o onima koji umetnicu napadaju, a ne o umetnici.
Read more...
Direktor Beogradske filharmonije i nekadašnji ministar kulture Ivan Tasovac zatekao je uvredljive poruke ispred svog doma na Paliluli.
Read more...
Kako nezvanično saznajemo, Jagoš Marković početkom naredne godine režira u pozorištu na Crvenom krstu.
Read more...


Књига за децу на одређени начин носи искуство комплетног живљења писца, али прочишћенији је и мало сведенији облик целокупног знања каже Зоран Пеневски. Повод за сусрет са писцем је "Океан од папира" проглашен најбољим романом за децу и младе у протеклој години и награђен признањем Змајевих дечјих игара "Раде Обреновић".
Read more...
Коларчевa задужбинa је саопштила да су јој опредељена финансијска средства из буџета Републике Србије - Министарства културе и информисања као помоћ у циљу обезбеђивања услова за несметано обављање делатности у ванредним и отежаним околностима услед пандемије.
Read more...
Жири за доделу Нинове награде начинио је другу селекцију дела која конкуришу за Роман године 2020. На листи избора налазе се нове књиге два књижевника која су раније већ добила НИН-ову награду, три писца којима је награда претходних година замало измакла, и чак четири романа - првенца.
Read more...
На данашњи дан пре 90 година почела је да ради Библиотека града Београда. Обележавање јубилеја почело је, као и сваког 11. јануара, уручењем награда.
Read more...
На данашњи дан, пре 90 година, основана је Библиотека града Београда. РТС се придружује обележавању јубилеја емитовањем посебне емисије вечерас у 18 часова на Другом програму РТС-а.
Read more...
Често нам је пред очима, а и не помислимо на то чиме нас је све задужила и зашто је једина жена која се налази на новчаницама у Србији. Надежда Петровић је академска сликарка, хуманитарна радница, једна од оснивачица Кола српских сестара, ратна болничарка. Пре више од годину дана извештавали смо о томе у каквом је стању спомен-музеј Надежде и Растка Петровића.
Read more...
Жири за доделу Нинове награде за роман године сачинио је прву селекцију и одабрао 38 наслова за шири избор, а 14. јануара биће познат ужи избор, док ће имена финалиста НИН објавити 21. јануара.
Read more...
Мало позориште "Душко Радовић" за своју публику приредило је новогодишњу представу. "Гуливерова новогодишња путовања" су главног јунака, поред Света џинова и Лилипутаније, морала чудним стазама да одведу и до Деда Мраза.
Read more...
У суботу је у Дому културе у Књажевцу одржано финално песничко вече у оквиру 59. Фестивала културе младих Србије, након чега је саопштено име добитника песничке награде "Тимочка лирча” коју додељује Радио Београд 2 најбољем песнику до 30 година старости.
Read more...
Српска академија наука и уметности била је данас позорница два значајна догађаја културе. Отворена је ретроспективна изложба одабраних дела великог мајстора кичице, "Влахо Буковац - сликарство непролазне лепоте". Траје до 28. марта. Издавачка делатност представила је годишњу продукцију.
Read more...

Artistikum centar

Kроз играње музиком полазницима се пружа могућност стицања знања и вештина певања и свирања. Курс омогућава укључивање полазника курсева музике свих других жанрова. Програм песама за децу и одрасле омогућава учење традиционалне музике родитељима и деци заједно.

Артистикум је центар који се бави подучавањем и креативним усмеравањем деце, младих као и старијих полазника, из области ликовне и музичке уметности. Настали смо из жеље да се уметничка сцена Београда непрестано развија и истражује у циљу уметничке одрживости,

ЦИЉ ПРОГРАМА: Упознавање са лепим музичким наслеђем наших предака, стварање онове за даљи развој, проширивање музичких знања, оспособљавање за самостално музицирање, изграђивање личности и карактера кроз утемељење у својој традицији

ТЕРМИНИ: Нудимо 2 бесплатна термина пред септембарски упис: 30.август и 06.септембар од 18:00ч.

УЗРАСТ: Наставом се обрађују песме намењене свим узрасним добима са посебним освртом на дечије народне песме.

ПРЕДАВАЧ: Владимир Симић, руководилац и оснивач музичког ансамбла „Бело платно“. Основну одлику музике Бe лог платна чине балкански модални стил делом ослоњен на византијско црквено појање, упечатљиви женски и мушки вокали и свирање на традиционалним музичким инструментима (лаута, тамбура, кавал, двојнице, деф, тарабука, даире). Члан је српског византијског црквеног хора „Мојсије Петровић“.

 

IMG 3005

Центар за едукацију и развој уметности
               А Р Т И С Т И К У М                  
Ресавска 78 | Београд | 11000 Савски венац
 
Контакт: 064 000 2440 (сликарство) | 063 1333 052 (музика)
Facebook: @artistikumcentar  |  Instagram: @artistikum
Copyright © 2021 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.