Svet

Generalni štrajk i protesti na Haitiju zbog loše bezbednosne situacije
RTS :: Svet 19-10-2021 11:56
U znak protesta zbog sve većeg broja otmica, veliki broj građana Haitija pridružio se generalnom štrajku prosvetara, preduzetnika i vozača u javnom prevozu.
Pjongjang ponovo testirao balističku raketu, japanski premijer prekinuo predizbornu kamapanju
RTS :: Svet 19-10-2021 11:47
Severna Koreja testirala je balističku raketu sa podmornice, sa svoje istočne obale, tvrdi južnokorejska vojska. Japanski premijer Fumio Kišida prekinuo je izbornu kampanju i vratio se u Tokio.
Vladimir Banić: Talibani su me prozvali Mister Bin
RTS :: Svet 19-10-2021 10:22
Okruglo je mesec kako sam izašao iz Avganistana. Dan kasnije obećao sam Zoranu Stanojeviću Zozi, mom kolegi i uredniku sajta RTS-a izdašnu priču o talibanima i slagao sam. Delom jer sam odmah bio pretrpan drugim poslom, a delom jer nisam mogao da nađem pravi lični ton prema toj zemlji i tim ljudima. Mislio sam da će doći vremenom, ali nije. Shvatiću kasnije da ne može ni doći jedan precizan ton jer je Avganistan – svakakav. I divan i užasan, i prijateljski i zao, i tih i nepodnošljivo bučan. Ipak jedno je konstantno: nebezbedan je non-stop. Zbog toga nema tog ispravnog ugla jer tamo ništa nije ispravno i ono što sledi verovatno će biti nabacana još uvek sveža sećanja bliža dnevniku nego novinarskom putopisu. Završiću do jutra, inšala.
U marokanskoj luci Tanger zaplenjeno više od tone kokaina
RTS :: Svet 19-10-2021 08:22
Marokanska policija zaplenila je 1.335 kilograma kokaina skrivenog u kontejnerskom brodu u luci Tanger.
Nigerija, najmanje 43 žrtava u oružanom napadu na pijaci
RTS :: Svet 18-10-2021 22:03
Naoružani napadači ubili su najmanje 43 osobe u napadu izvedenom u saveznoj državi Sokoto na severu Nigerije, saopšteno je iz kancelarije guvernera.
Uzbuna u Vašingtonu – šta je Kina testirala, svemirsku letelicu ili hipersoničnu nuklearnu raketu
RTS :: Svet 18-10-2021 20:31
Novo zaoštravanje odnosa Kine i SAD. Nakon pisanja "Fajnenšel tajmsa" da je Peking letos testirao hipersoničnu raketu s nuklearnim mogućnostima, nastala je uzbuna u Vašingtonu. Američki ministar odbrane kaže da SAD pažljivo prate kineski razvoj oružja, dok Peking tvrdi da nije testirao raketu, već svemirsku letelicu.
Dvojno državljanstvo uskoro moguće u Nemačkoj, ima li srpska dijaspora razlog za radost
RTS :: Svet 18-10-2021 17:23
Milioni ljudi u Nemačkoj, među njima mnogi srpski državljani, moraju da biraju - ili državljanstvo koje već imaju, ili nemačko. Po svemu sudeći, iduća Vlada bi mogla da omogući dvojno državljanstvo za sve.
Lavrov: NATO ne želi ravnopravan dijalog, obustavljamo rad misije u Briselu
RTS :: Svet 18-10-2021 16:57
Moskva neće nastaviti da se pretvara da su moguće bilo kakve promene u njenim odnosima sa NATO alijansom u skorijoj budućnosti, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. NATO je saopštio da je primio "k znanju" komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o prekidu komunikacija sa Severnoatlanskom alijansom.
Cena gasa ponovo skače, bez dodatnog tranzita preko Ukrajine
RTS :: Svet 18-10-2021 16:35
Cena prirodnog gasa u Evropi uzletela je za 14 posto približavajući se nivou od 1.300 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon vesti iz Ukrajine da "Gasprom" nije rezervisao dodatne tranzitne kapacitete za novembar preko te zemlje.
Preminuo Kolin Pauel
RTS :: Svet 18-10-2021 14:53
Kolin Pauel, nekadašnji državni sekretar SAD, preminuo je u 84. godini od posledica zaraze koronavirusom.

 

Copyright © 2021 Dobar dan. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.